duminică, 19 iunie 2011

Argumentarea apartenenţei unui text literar la genul liric - compunere

Meditaţii on-line la limba română # Teste pentru admiterea la facultate

PLANUL COMPUNERII

COMPUNEREA

I.INTRODUCERE
- definiţia textului liric

Textul liric  este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.

II. CUPRINS

 Argumentarea apartenenţei textului " Mezul iernei", la categoria textelor lirice
a)      exprimă gânduri, idei, sentimente ale autorului  în MOD DIRECT (iei poezia strofă cu strofă şi arăţi ce spune autorul, ce gânduri, idei şi sentimente comunică)
b)      există eu liric ( cauţi mărcile prezenţei eului liric în text )
c)      limbajul este artistic, încărcat de subiectivitate:
·        imagini artistice şi figuri de stil  (prezentarea celor mai importante imagini şi  figuri de stil, cu semnificaţia lor)
·        muzicalitate ( ritm, rimă, măsură)

„Mezul iernei” este un text liric pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text. În primul rând, este un text liric pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului în mod direct. Contemplând un peisaj de iarnă, acesta este mai întâi îngrozit de virulenţa gerului. E atât de frig, încât se aud trosnind stejarii în pădure, încât şi stele par încremenite pe bolta cerească. Peisajul este totuşi încântător şi eul liric este fermecat de strălucirea zăpezii. Măreţia naturii îl copleşeşte şi are sentimentul că trebuie să existe un creator care a zămislit-o. Îşi închipuie natura ca pe un templu, ale cărui coloane sunt fumurile ce ies pe hornurile caselor. Acoperişul templului este bolta cerească, luna este farul principal, iar stelele sunt făcliile. Munţii sunt altarele şi vântul scoate sunete îngrozitoare la orga reprezentată de codri. Omul se simte mărunt în faţa grandorii naturii.
            În al doilea rând, textul este liric, deoarece există un eu liric. Acesta îşi face simţită prezenţa în ultima strofă prin verbul la persoana I „văd”.  De asemenea, se simte prezenţa eului liric şi în exclamaţii:
            „E un ger amar, cumplit”
            „O! Tablou măreţ, fantastic!”
            În al treilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creează imagini, prin intermediul cărora poetul îşi exprimă emoţiile. Astfel, prima strofă începe cu imaginea vizual-auditivă a naturii copleşite de ger. Epitetele „amar”, „cumplit”, „îngheţate” şi „oţelit”  transmit un sentiment de nelinişte şi chiar teamă în faţa grozăviei frigului. Strofa continuă cu imaginea (tot vizual-auditivă) a câmpiilor acoperite de zăpadă. Comparaţia „zăpada... pare-un lan de diamanturi” şi epitetele „cristalină” şi „strălucitoare” sugerează frumuseţea şi strălucirea zăpezii, care îl încântă pe eul liric. În următoarele strofe, autorul creează imaginea naturii ca un templu. El foloseşte comparaţia fumuri...se ridică ca înaltele coloane”, metaforele „altare”, „organe sonoare” şi epitetele „albe”, „scânteios”, „maiestuos”, „tainic”, „măreţ”, „fantastic”, „argintii”, „nemărginitul”, „îngrozitoare” pentru a sugerea măreţia şi misterul naturii şi pentru a transmite un sentiment de admiraţie amestecată cu teamă. Eul liric presimte existenţa unui creator divin îndărătul acestei grandori cosmice.
            Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în versuri cu măsură egală (de 15 – 16 silabe), are rimă împerecheată şi ritm trohaic.
III. ÎNCHEIERE
 Concluzii - rezumatul cuprinsului

În concluzie, textul „Mezul iernei” este liric, deoarece, prin vocea  unui eu liric, autorul comunică în mod direct emoţii şi gânduri legate de iarnă, folosind un limbaj expresiv prin care reuşeşte să ne impresioneze puternic.

25 de comentarii:

 1. Barem 2013 Lb.Romana aici http://tutorialeit.hi2.ro/viewtopic.php?f=66&t=64&p=64#p64 + rezolvarea corecta de catre 5 profesori http://tutorialeit.hi2.ro/viewtopic.php?f=66&t=64&p=64#p64
  Da si tu mesajul asta pe Facebook sau mess sa afle toti !!!!!

  RăspundeţiȘtergere
 2. foarte util, sugerez si altora acest articol

  RăspundeţiȘtergere
 3. Multzumesc frumos , chiar m-a ajutat:D

  RăspundeţiȘtergere
 4. Ăsta este bun pentru clasele mai mici. La clasele mai mari ai nevoie de ceva mai amplu, mai avansat.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. asa este .plus ca argumentele ar fi respinse de orice profesor din ciclul gimnazial

   Ștergere
  2. Mereti ma...dupa ce ca se chinuie omu' sa il faca mai si comentati...da faceti-l voi daca nu va convine si gata!!1

   Ștergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundeţiȘtergere
 6. E foarte frumoasa poezia! :)

  RăspundeţiȘtergere
 7. mi-a fost foarte utila aceasta schema !

  RăspundeţiȘtergere
 8. Multumesc foarte mult!Acest exemplu mi-a fost de mare ajutor.

  RăspundeţiȘtergere
 9. Multumesc mult m-a ajutat pentru corectarea demonstratiei scrisa de mine:D

  RăspundeţiȘtergere
 10. Slaaab...fara suparare:(

  RăspundeţiȘtergere
 11. la punctul a nu poti lua poezia strofa cu strofa fiindca este un text liric

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De obicei opera lirica este scrisa in versuri!

   Ștergere
 12. E bun,maine am simulare si ma ajuta mult. Felicitari! :)

  RăspundeţiȘtergere
 13. Ma ajutat foarte mult...Este adevarat ca e facut pentru clase mai mici cum sunt eu a 7a ..Multumesc ca m-ai ajutat si ma duceam cu tema nefacuta daca nu dadeam de blogul tau ... o sa tin cont si o sa vin mai des aici cand o sa am nevoie de o tema complicata :) A da si mi-a placut ca a fost foarte original :))

  RăspundeţiȘtergere