duminică, 30 octombrie 2011

Cuvântul polisemantic şi omonimele

Meditaţii on-line la limba română # Teste pentru admitere # Teste de vocabular # Jocuri lingvistice şi literare # Jocuri de cuvinte # Rebus on-line

Utilizatorul elev_bun mă întreabă pe forum ce diferenţă este între omonime şi cuvinte polisemantice.
Teoretic, diferenţa pare evidentă. Omonimele sunt două (sau mai multe cuvinte) care, întâmplător, au aceeaşi formă (acelaşi corp sonor), dar au sensuri total diferite. Cuvântul polisemantic este un cuvânt care are mai multe sensuri înrudite. Repet, în-ru-di-te.
Practic, uneori e mai greu de spus dacă avem de-a face cu două cuvinte diferite sau numai cu unul singur, cu mai multe sensuri înrudite.
Să exemplific.
1. Cuvintele sare şi sare sunt omonime. Au aceeaşi formă (sunt formate din aceleaşi sunete: s, a, r, e), dar au înţeles total diferit:
Maria sare coarda.
Mama pune sare în mâncare.
2. Cuvântul baie este polisemantic. El are mai multe sensuri înrudite.
- cadă: Am pus apă în baie.
- încăpere: Uşa de la baie s-a rupt.
- spălare: Eu fac baie.
Aici nu e la fel ca mai sus, în cazul lui sare-sare. Nu avem trei cuvinte cu aceeaşi formă, ci este un singur cuvânt cu trei sensuri înrudite (toate au legătură cu apa, cu ideea de spălare). Provine din latinescul bannea.
Ca să fie şi mai clar, trebuie să ştiţi că mai există un cuvânt baie (omonim cu cel de mai sus), care înseamnă mină. Provine din maghiarul banya. Îl întâlnim în denumirile oraşelor Baia Mare, Baia de Fier, Baia de Aramă, care se numesc aşa, deoarece există o mină în regiune.  Prin urmare primul cuvânt baie (cel cu trei sensuri) şi acesta (cu sensul de mină) sunt omonime.

13 comentarii:

  1. ochi de peste si ochi in sensul de ou prajit?dece nu sunt omonime?

    RăspundețiȘtergere
  2. Caută în DEX şi ai să vezi că există un singur substantiv "ochi" cu foarte multe sensuri înrudite, între care şi acelea pe care le spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce enunturi cu cuvantul polisemantic "mare " mai pot folosi inafara de mare ca adjectiv si ca substantiv?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua!
    In ce poezie de Mihai Eminescu gasim omonime?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Care sunt sensurile cuvantului sare

    RăspundețiȘtergere
  6. Omonimele includ omografele??

    RăspundețiȘtergere
  7. Cuvintele polisematice pot sa faca pate din expresii?

    RăspundețiȘtergere
  8. In opinia dumneavoastra cuvantul "diferenta" este omonim sau este cuvant polisemantic?
    Potrivit dex diferénță1 sf [At: ÎNV. IN. 26 / V: (înv) ~ție, ~rínță / Pl: ~țe / E: fr différence, lat differenta] 1 (Mat) Rezultat al unei scăderi matematice Si: rest, restanță, (îrg) rămășiță1. 2 (Ggf; îs) ~ de nivel Deosebire de altitudine între două puncte terestre. 3 (La bursă sau la jocurile de noroc) Oscilație. 4 (Nav) Una din mărimile prin care se determină înclinarea longitudinală a unei nave. 5 Ansamblu de trăsături, de caracteristici, de particularități etc. care fac, prin comparație, să se deosebească un lucru de altul, o ființă de alta etc. Si: deosebire, nepotrivire, (îvp) osebire, (înv) osebiciune. 6 Lipsă de asemănare Si: deosebire, nepotrivire, (îvp) osebire, (înv) osebiciune. 7 (Îs) ~ specifică Trăsătură caracteristică a unei noțiuni, care o deosebește de celelalte noțiuni cuprinse în genul ei proxim. 8 (Îs) Examen de ~ Probă examinatorie pe care o efectuează elevii, studenții etc. în cazul unui transfer de la o unitate de învățământ la alta cu profil diferit. 9 (Îlav) Cu ~ că... Cu deosebirea că... 10 (Îlav) În ~ de... Spre deosebire de... 11 (Fiz; îs) ~ de fază Defazaj.

    RăspundețiȘtergere